Zpátky do školy aneb Jak na vzdělávání dospělých?

Nejen v dětském věku, ale i v tom dospělém bychom se měli nadále vzdělávat. Možností pro vzdělávání dospělých existuje opravdu obrovské množství. Jednou z nich jsou rekvalifikační kurzy, které navíc zvýší vaše šance a jistotu na pracovním trhu. Co všechno byste měli o rekvalifikačních kurzech vědět?

Rekvalifikační kurzy

Jak na vzdělávání dospělých díky rekvalifikačním kurzům?

Rozhodně není pravdou, že rekvalifikační kurz byste měli absolvovat pouze v případě, že již dlouho nemůžete najít dobré pracovní místo. Avšak tento důvod je stále tím nejčastějším, proč lidé rekvalifikační kurzy vyhledávají. Vzdělávání v dospělosti sebou však přináší více výhod. Mezi ty další patří:

  • zvýšení sebevědomí a jistoty například při pohovoru
  • větší finanční svoboda
  • prevence proti syndromu vyhoření
  • procvičení paměti a dalších funkcí mozku

Rekvalifikační kurz můžete tedy absolvovat i přesto, že zrovna akutně práci nehledáte. Může sloužit jako rozšíření obzorů, všeobecného přehledu, kvalifikace apod.

Jaký rekvalifikační kurz je ten nejlepší?

Rekvalifikační kurzy vybírejte opravdu pečlivě a hleďte na jejich kvalitu. Ověřte si platnost akreditace vzdělávací společnosti a také si přečtěte reference jednotlivých lektorů. Ti by měli mít náležité vzdělání, praxi apod. Tyto informace byste měli pohodlně najít například v jejich životopise umístěném na webových stránkách společnosti.

Co se týče oborů, ze kterých si můžete vybrat, je velmi těžké určit pouze jeden nejlepší. Pro každého se hodí jiný rekvalifikační kurz, podle jeho preferencí a schopností. Při vybírání se nejprve zamyslete, zda zvolit obor zaměřený manuálně nebo preferujete méně fyzicky náročná zaměstnání.

Mezi manuálně zaměřené obory patří kurzy jako kuchař, kosmetička nebo jiná řemesla. Oblíbenější v poslední době jsou však moderní obory, které mají před sebou velmi slibnou budoucnost. Mezi takové obory patří:

  • online marketing
  • personalistika
  • asistentka/sekretářka

Mezi stálice rekvalifikačních kurzů jistě patří účetnictví, které se drží v předním pozicích oblíbenosti již dlouhou dobu. Tento obor totiž nabízí jistotu budoucího zaměstnání a nevyžaduje žádné předchozí zkušenosti. Kariéra účetní je tedy velmi žádaná a můžete se na ni zaměřit, ať jste doposud dělali cokoliv jiného.

V jakých městech se lze rekvalifikovat?

Naštěstí již dávno neplatí, že by se rekvalifikační kurzy konaly pouze ve velkých městech jako je Praha a Brno. Nabídka kurzů se již rozšířila i do menších měst, takže absolvovat rekvalifikaci můžete prakticky po celé republice. Stačí si vybrat variantu, která vám bude nejvíce vyhovovat a nic vám již nebrání získat vzdělání i v dospělém věku.