Nebojte se změny a využijte výhod rekvalifikačních kurzů

Zvyšování a prohlubování kvalifikace, vzdělávání se, to vše je v dnešní době žádaným jevem. Vzdělávat se je důležité nejen pro náš osobní rozvoj, ale díky tomu můžeme růst i kariérně a zvyšovat svou hodnotu i na pracovním trhu.

Ilustrační snímek

Co ale dělat, když dojdete do bodu, kdy zjistíte, že je ve vašem životě potřeba nějaká změna. Už nemáte zájem vzdělávat se v jednom oboru, ale rádi byste zabrouzdali i do jiných končin pracovního uplatnění. V takovém případě je jednou z možností co dělat, využít rekvalifikační kurzy. Na trhu jich je nepřeberné množství, stačí si jen vybrat ten, který vám bude nejvíce nápomocen k získání vědomostí a kvalifikace pro vámi zvolené povolání.

Pojďme se nyní podívat na výhody, které využití rekvalifikačních kurzů přináší a díky nimž pro vás bude změna zase o něco jednodušší.

Osobní hodnota

Jak už jsem nastínila výše, při vzdělávání a získávání nových poznatků zvyšujeme vlastní hodnotu nejen v oblasti osobního rozvoje, ale i na pracovním trhu.

Díky absolvování rekvalifikace budete více konkurence schopni, jelikož vaše hodnota na pracovním trhu poroste. Při výběru zaměstnání pak můžete mít plusové body nejen za to, že ovládáte danou problematiku, ale i za to, že potvrzujete svůj zápal pro věc, nebojíte se nových věcí a učení vám není cizí. Navíc, čím více dovedností ovládáte, tím cennější pro nového zaměstnavatele jste a tím lepší může být i vaše finanční ohodnocení. Nehledě na nárůst sebevědomí, které je v mnoha případech dobrým sluhou.

Změna zaměstnání

To, proč většina lidí absolvuje rekvalifikační kurzy je z velké části kvůli změně zaměstnání. Díky účasti na rekvalifikačních programech pro vás nebude tak velký problém najít nové pracovní uplatnění, které bude přesně odpovídat vašim představám. Zaměstnavatelé oceňují, když zvládáte změnit svůj zaběhnutý směr, jelikož flexibilita je v dnešní době žádanou dovedností na mnoha pracovních pozicích.

Větší přizpůsobivost

Navážu na poslední slova předchozího odstavce, kde je klíčovým ukazatelem flexibilita, případně přizpůsobivost. Díky rekvalifikaci se dostáváte do momentu, kdy vystupujete ze své komfortní zóny, najednou je potřeba dělat věci jinak, rozplánovat si čas, přemýšlet v jiných rovinách. Všechno tohle znamená, že se učíte lépe přizpůsobovat a také vám to pomáhá snadněji reagovat na změny. Pokud ve svém vzdělávání a rozšiřování obzorů budete pokračovat dlouhodobě, přinese vám to spoustu benefitů i do osobního života, například v oblasti rozhodování.

Snížení rizika syndromu vyhoření

Syndrom vyhoření je jakýsi stav chronického stresu, který člověka vede k psychickému i fyzickému vyčerpání. Děje se tak převážně tehdy, když dojdeme do neúnosného bodu vysílení. Zrádné je, že syndrom vyhoření nepoznáme hned, abychom jej mohli podchytit v jeho začátcích. Často je to plíživý postup, kdy na jeho konci dojde k profesnímu vyhoření. Výhodou rekvalifikace je, že nám může pomoci syndromu vyhoření předejít. Jelikož tento problém vzniká z přepracování, rutinních záležitostí, rekvalifikace nás z rutiny vytrhne, vlije nám do žil novou energii. Najednou máme vizi, cíl, za kterým s chutí jdeme a v neposlední řadě možnost volby.

Nechcete-li usnout na vavřínech a držet krok s měnícími se odvětvími, je vhodné nad rekvalifikací začít uvažovat. Pomůže vám to nejen jednodušeji změnit práci, ale můžete se také posunout ve své kariéře u stávajícího zaměstnavatele. Buďte agilní, flexibilní a nebojte se vyzkoušet něco nového, uvidíte, že to stojí za to!